Търсене

Регистриране

Посещения

7.png9.png2.png2.png0.png7.png

В момента

3
на линия

Партньори

 

Доли медиа студио
Доставчик на ИТ услуги
Български дарителски форум
Уча.се - Бърз, лесен и интересен начин да учиш
Чуйте новите български хитове в София
Съюз на слепите в България
Иван Вазов
Къща музей - Сопот
Национален литературен музей

 

 
 

Леда Гео Милева (5 февруари 1920 — 5 февруари 2013) е българска писателка, преводач, детска учителка, деятел на културата, общественик, дипломат. Тя е автор на стихове и пиеси за деца и на преводи от английски, руски и френски.

 


Биография

Леда Милева е родена на 5 февруари 1920 г. в София в семейството на поета Гео Милев.

Образование

Средното си образование получава през 1938 г. в Американския колеж в София.[1] Завършва Софийския университет „Климент Охридски“.

Професионална дейност

След Втората световна война е ръководител на детско-юношеските предавания в Радио София (1944-1951), главен редактор на списания „Пионерска самодейност“ и „Дружинка“, редактор в издателствата „Народна младеж“ и „Български писател“. От 1966 до 1970 година е генерален директор на Българска телевизия.

От 1970 до 1972 г. е заместник-началник на отдел „Печат и културно сътрудничество“ при Министерство на външните работи. След това, до края на 1978 г., е посланик, постоянен представител на България в ЮНЕСКО, Париж.

От 1979 до 1989 г. е председател на Съюза на преводачите в България, създател на списанието за чуждестранна литература „Панорама“ и негов главен редактор от 1980 до 1991 г., дългогодишен председател на българския център на Международния ПЕН клуб. Народен представител е в Осмото, Деветото Народно събрание иСедмото Велико Народно събрание.[2]

Леда Милева е автор на повече от 30 стихосбирки за деца, театрални и радио-пиеси, превеждани на английски, френски, немски, руски, полски и други езици. Автор е на множество статии по проблемите на литературата, превода и международното културно сътрудничество. Преводач е на съвременна американска, английска и африканска поезия.

Леда Милева умира на 5 февруари 2013 г. от рак на панкреаса.[3]

Награди и отличия

  • 1959 г. — удостоена е с орден „Кирил и Методий“, I степен.
  • 1970 г. — удостоена е с орден „Народна република България“, I степен.
  • 2006 — удостоена е с орден „Стара планина“ I степен[4]
  • 2008 г. — удостоена е с националната награда „Константин Константинов“ за цялостен принос в детското книгоиздаване.
  • Записана е в почетния списък „Ханс Кристиян Андерсен" на Международния съвет по детската книга.

Библиография

Основните книги на Леда Милева за деца са:

  • „Зайо на разходка“ (1946)
  • „Няма време“ (1949)
  • „Мустакатият Иванчо“ (1959)
  • „Влакче през града“ (1960)
  • „Пътечките на дъгата“ (1964)
  • „Цветни приказки“ (1969, IV преработено издание 1999)
  • „Когато куклите не спят“ (1973, пиеси)
  • „Черно фламинго“ (1978)
  • „Златоперко“ (1980, пиеси)
  • „Как идва денят“ (1982)
  • „Къде е хоботът на слона“ (1989)
  • „Приказка за трите лисички“ (1998)
  • „Карнавал в гората“ (2003, избрани стихове)

Повечето от нейните преводи са включени в 4-те антологии, съставени от нея и съпруга ѝ Николай Г. Попов (1918-1990):

  • „Американски поети“ (1970),
  • „Американски негърски поети“ (1975),
  • „Нощен дъжд. Съвременна английска поезия“ (1980),
  • „Африкански гласове“ (1987).

 


 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови