Търсене

Регистриране

Посещения

1.png3.png9.png3.png4.png3.png7.png

В момента

1
на линия

Партньори

 

Доли медиа студио
Доставчик на ИТ услуги
Български дарителски форум
Уча.се - Бърз, лесен и интересен начин да учиш
Чуйте новите български хитове в София
Съюз на слепите в България
Иван Вазов
Къща музей - Сопот
Национален литературен музей

 

 
 

 

Янко Лозанов е български актьор - Магистър на изкуствата;

Театрален актьор-рецитатор, кино и телевизионен актьор, озвучаващ актьор, театрален педагог, водещ-конферанс, радио и телевизионен водещ, продуцент, автор на телевизионни и радио предавания; Майстор на художественото слово с ярки   достижения в рецитаторското изкуство в звукозапис, пред камера и на сцена; Гласът му звучи в мероприятия от Държавния протокол и Военния церемониал на Република България, в национални тържествени, празнични и мемориални чествания; В радио и телевизионни сигнали, задкадрови документални и художествени текстове, дублажи, радио и телевизионни продукти и предавания в директен национален ефир, художествени четения, рецитали и аудиокниги. Негови изпълнения на български класически текстове се съхраняват в Златния фонд на Българското национално радио. Създател и собственик е на Проекта "СЛОВА БЪЛГАРСКИ" и сайта www.slova.bg. Работи, като Актьор-рецитатор в Представителния ансамбъл на въоръжените сили при Националната гварейска част. В сценично и вокално партньорствто с изявената телевизионна журналистка Галина Димитрова, Янко Лозанов е мъжкият глас в официалната дикторска двойка на Държавния протокол и Военния церемониал на Република България.  Съвместно с утвърдената водеща и лице на армейския Ансамбъл, и в духа на изградения от нея в последните седемнадесет години стил на достолепие, достойнство и финес, актьорът методично и поетапно формира собствено присъствие на партньор в изискания ансамблов конферанс, а също и на самостоятелен водещ на мащабните и впечатляващи Концерт-спектакли, реализирани от Представителния ансамбъл на въоръжените сили, на територията на цялата страна. Приемствеността и прецизния баланс в изразните средства и послания, чесността към публиката, и обичта към езика, звучащи от сцената в анонсите и художествените текстове от програмите на военния Ансамбъл, гарантират съхраняване и надграждане на неповторимата атмосфера в тези уникални сценични събития.

За своите постижения в областта на художествената интерпретация на висока словесност в проза и стих на български език, Янко Лозанов е отличаван с множество награди, с държавни, общински, институционални награди, грамоти и отличия.

ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ НА ЯНКО ЛОЗАНОВ

 

На слушателя да заговориш на окото, не на ухото! Да укротиш звука, да впрегнеш паузата, да подариш дъха си, а думите да пуснеш със сърцето! - казва носителят на Първа награда за рецитаторско майсторство от 1984 год.  в категория "Индивидуално изпълнение", Янко Лозанов.

Статия за него в свободната енциклопедия:  Янко Лозанов - Уикипедия

Янко Лозанов в медиите


Ранен живот

Роден е на 12 юли 1971 г. в София. От 1981 г. посещава актьорската школа на Българското национално радио, работи пред микрофон в детската радиостудиа, играе в пиесата "Желязното момче" от Йордан Радичков - постановка Минчо Събев.
От 1981 до 1989 г. записва радиопредавания и радиопиеси за програма "Хоризонт“ и програма "Христо Ботев“.
Водещ на предаванията "Зайченцето бяло“, "Под Витоша", "Юноша“, "Голямото междучасие“.

Носител на Първа награда за актьорско изпълнение в главна роля в радиопиеса от Международния конкурс на OIRT 1985 г. в пиесата "Как да не убиеш сестра си" - Редакция "Радоитеатър за младия слушател" -  БНР. Реж. Минчо Събев.

Носител на Първа награда за рецитаторско майсторство в категория "Индивидуално изпълнение" от Националния преглед на художественото слово -Велико Търново - 1986 год.

Участник в Третата Международна детска асамблея "Знаме на мира" - 1985 г. - фестивал на детското изкуство под егидата на ЮНЕСКО  - член на Асамблейския щаб.

Образование

През 1985 г. завършва основното си образование в 54-то СОУ "Св. Иван Рилски" - София.

През 1989 г. завършва средното си образование в 15 СОУ "Адам Мицкевич" - София.
През 1991 г. е приет в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов“ в класа по актьорско майсторство на режисьора Леон Даниел.
През 1995 г. завършва НАТФИЗ — Магистър, специалност "Актьорско майсторство за драматичен театър“, в класа на Проф. Димитрина Гюрова и Проф.Пламен Марков с актьорите:
Венцислав Янков, Димитър Рачков, Иван Радоев, Христо Бонин, Красимир Карамфилов, Александър Беровски, Данаил Обретенов, Пенко Господинов, Велин Величков, Лара Златарева, Таня Казанджиева, Мирослава Гоговска, Искра Ангелова, Росица Обрешкова, Жанет Йовчева.
Дипломни спектакли, продукция на Сливенския Драматичен театър, режисьор доц. Пламен Марков - "Макбет" на Йожен Йонеско. Продукция на НАТФИЗ "Съзаклятието на лицемерите" от Булгаков, постановка Проф. Димитрина Гюрова.
През 1995 / 97 г. посещава лекции в Националната музикална академия и уроци по оперно пеене при Проф. Асен Селимски и Доц. Констанца Вачкова.

Кариера

През 1995 г. е автор и водещ на нощен блок в Радио "ЕКСПРЕС“, гласът му звучи в авторекламите и сигналите на радиото.
Поканен е в трупата на НДТ "Сълза и Смях" от директора Маргарит Минков.
От 1995 до 1997 г. е актьор в Театър "Сълза и Смях“ (Силвио в "Слуга на двама господари“ от Карло Голдони, Калимако в „Мандрагора“ от Николо Макиавели).
От 1997 до 2001 г. играе в "Държавен пътуващ театър" - София (проф. Дзамбони в "Само за мъже“ от Дарио Фо). Гастролира с национални турнета на "Държавен пътуващ театър" -София, в музикалния спектакъл "Шоу на колела“, с Лили Иванова, Васил Найденов, Ваня Костова, Тони Димитрова, Фамилия Тоника, Панайот Панайотов, Дует Ритон.
През 2002 г. участва в концерт-спектакли на Вокално театрална формация "АКВА“ с диригент проф. Деляна Мичева.
От 1998 до 2000 г. е преподавател по правоговор и художествено слово в катедра "Сценическа реч“ при НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" в специалност "Актьорско майсторство за музикален театър“ с художествен ръководител проф. д-р Румен Цонев. Театрален педагог при Детска вокално-театрална формация "Врабчета“ при Столичен център за работа с деца.
През 2002 г. гастролира в ролята на Калимако в постановката "Мандрагора“ на Общински театър "Невена Коканова“ гр. Дупница.
Водещ на предаването "Знаете ли български“ по БНТ.
От 1999 г. е актьор в дублажа на Българска национална телевизия, Нова телевизия, телевизиите "ЕВРОКОМ", "Диема" и др. До 2004 г. озвучава множество сериали, документални, игрални, анимационни филми. Гласът му звучи в задкадрови текстове, радиосигнали, радио и телевизионни рекламни клипове.
През 2004 г. е програмен директор на Радио "VIVA“
Снима се в епизодични роли в българо-италианските кино продукции "Октопод“, "Сбогом Мамо“, в българските сериали "Забранена любов“, "Стъклен дом", "Кантора Митрани", "Отплата", "Столичани в повече".
От 2003 г. е автор, водещ и продуцент на първата Телевизионната поредица за българска литература "Слова Български“, излъчвана по телевизия BBT и придобила широка популярност в Интернет. Участва в документален филм от поредицата "Един от осем милиона“, който разказва за професионалния му път.
Снима се в рекламни видеоклипове на "М-Тел“, "ЛЕВ ИНС", "КФМ“, "СОТ 161“, "Пещерска гроздова", "ДСК", в автореклама на рубриката "Календар“ на Нова Телевизия.

От 2005г. е Директор — ПР и Реклама в първата и най-голяма компания за охрана и сигурност в България - "СОТ Сигнално охранителна техника" ЕООД / СОТ 161. Автор и изпълнителен продуцент на корпоративните рекламни филми "Реакция“, "60 секунди“, "Спечелено доверие“, на рекламни аудио и видеоклипове.

През 2010 г. работи като ПР-сътрудник в Модерен театър - София. От 2010 г. е импресарио във водеща Музикална компания, Търговски директор в компания за комунални услуги, ПР в спортна федерация по бойни изкуства. Организира турнира "За меча на Кракра" - 21. 08. 2011 г. зала "Борис Гюдеров" гр. Перник.
През 2012 г. работи като импресарио на свободна практика, организира концерт "Сребърни камбани" на Ваня Костова и Боян Михайлов в Бургас и София (Зала "България"- 11. 12. 2012 г.)
През 2013 г. продължават участията му в епизодични роли в български ТВ сериали - "Етажна собственост", "Дървото на живота", "Секс, лъжи и TV - 8 дни в седмицата", както и в рекламни клипове - "Сосиете Женерал Експрес Банк". Менажира участия на фолклорната изпълнителка Гуна Иванова и на Квартет "Кантус".

На 03 март 2013, 2014 и 2015 г. по повод Националния празник на Р. България участва със свои изпълнения на живо на одата "Опълченците на Шипка" от Ив. Вазов и "Хаджи Димитър" от Хр. Ботев в месността Арабаконак.

На 02 юни 2014 г. е поканен да участва със свои изпълнения в Тържествения концерт-спектакъл по повод 138 год. от гибелта на Христо Ботев - гр. Враца и на Връх Околчица, в рамките на Националните Ботеви празници под патронажа на Президента на Р. България.    

Значими роли

 • Джеймс — "Колекцията“ Харолд Пинтър — НАТФИЗ;
 • Салиери — "Моцарт и Салиери“- А.Пушкин — НАТФИЗ;
 • Лагранж — "Съзаклятието на лицемерите“ — М. Булгаков — НАТФИЗ;
 • Барон Гламис — "МаКбеД“ — Й. Йонеско — НАТФИЗ;
 • Калимако — "Мандрагора"- Н. Макиавели — Драматичен театър "Сълза и Смях“;
 • Силвио — "Слуга на двама господари“ К. Голдони — Драматичен театър "Сълза и Смях“;
 • Проф. Дзамбони — "Само за мъже“ Дарио Фо - "Държавен пътуващ театър" — София;
 • Калимако — Мандрагора" — Н. Макиавели — Общински театър "Невена Коканова“ гр. Дупница

Като озвучаващ актьор

Звукозаписната му дейност започва през февруари 1981 г. в Детската актьорска школа при Българското национално радио. Работи с режисьори на "БАЛКАНТОН“ - Кирил Каменов, Петко Радилов, Минчо Събев, Мария Нанчева и мн. други.

Участва в записите на редиопиеси и предавания съвместно с актьори, като:

Славка Славова, Таня Масалитинова, Лора Керанова, Домна Ганева, Татяна Лолова, Виолета Бахчеванова, Надя Топалова, Цонка Митева, Слава Рачева, Мария Русалиева, Николай Бинев, Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Коста Карагергиев, Сотир Майноловски, Асен Кисимов, Вели Чаушев, Руси Чанев, Ицко Финци и мн. други.

В Периода от 1980 г. до 1990 г. в студиата на Българското национално радио и "БАЛКАНТОН",  усвоява знания, натрупва опит и умения от големите майстори на българското художествено слово, които бележат понататъчната му работа с художествено слово на български език на сцена и пред микрофон.

Телевизионната му кариера на озвучаващ актьор стартира през 1996 г. след проби за сериала "Есперанца“ на Нова телевизия и се утвърждава през 1999 г. след единствения открит кастинг на БНТ за дублаж на сериала "Дързост и красота".

 • "Есперанца“ - 240 епизода — Нова телевизия;
 • "Оливър Туист“ — 4 части — Нова телевизия;
 • "На гости на третата планета“ — 54 епизода — Дик Соломон — Нова Телевизия;
 • "Покемон“ - 300 епизода — Джеймс — Нова телевизия;
 • "Криле — сила и страст“ — 240 епизода — Херман —"Диема“;
 • "Уолт Дисни представя...“ — 24 епизода — БНТ;
 • "Разкази от криптата“ - 24 епизода — БНТ;
 • "Дързост и красота“ — 900 епизода — Кларк Гарисън — БНТ;
 • "Клетниците“ - 2 части — Инспектор Жавер — БНТ;
 • "Масада“ — 4 части — БНТ;
 • "Усещане за жена“ — Франк Слейд — БНТ и мн. други

Озвучавал е актьорите Ал Пачино, Робърт де Ниро, Самюел Л. Джаксън, Кевин Спейси, Морган Фрийман, Антъни Куин, Джанкарло Джанини, Ф. Мъри Ейбръхам, Джон Литгоу, Питър О'Тул, Малкълм Макдауъл, Омар Шариф и мн. други.

Собствени продукции  

Телевизионна поредица за българска литература "СЛОВА БЪЛГАРСКИ“
Цикъл от 25 клипа с продължителност от шест до девет минути, за живота и делото на:

Паисий Хилендарски; Екзарх Йосиф; Христо Ботев; Васил Левски; Христо Смирненски; Станислав Стратиев; Пейо Яворов; Алеко Константинов; Добри Войников; Стефан Стамболов; Александър Вутимски; Добри Чинтулов; Елисавета Багряна; Евгения Марс; Гео Милев; Христо Фотев; Христо Ясенов; Иван Пейчев; Иван Вазов; Пенчо Славейков; Пеньо Пенев; Петя Дубарова ; Никола Вапцаров .

Продуцент, автор и водещ 

Янко Лозанов; сценаристи Иво Иванов; Стефан Евлогиев; редактор Стефан Евлогиев; оператор Румен Василев; звукооператор Иван Андреев; монтажисти Тома Вашаров, Руслан Грудев. Режисьор Деян Русев.

През лятото на 2013 г. стартира работата си върху мащабен, звукозаписен проект "СЛОВА БЪЛГАРСКИ - колекция от звукозаписи на българско художествено слово", в рамките на който създава изпълнителски цикъл от съвременни интерпретации на най-значимите произведения от класическата българска художествена литература в проза и стих.

Паисий Хилендарски -  „Славянобългарска история“

Иван Вазов - „Епопея на забравените“; „Под игото“ – пълен, сверен художествен прочит по първото самостоятелно издание на романа от 1894 год. по повод 120 - тата годишнина на изданието.

Елин Пелин -  Цикъл разкази; Повестите  „Земя“ и „Гераците“

Йордан Йовков – Цикъл разкази;

Цикъл от стихотворения на:

Христо Ботев, Христо Смирненски, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Никола Вапцаров, Петко Славейков, Добри Чинтулов, Стефан Стамболов, Гео Милев.

Иван Радоев – Цикъл стихове, подбрани, подредени и изпълнени от сина на автора –  актьорът Иван Радоев, който любезно предоставя на проекта СЛОВА БЪЛГАРСКИ и на сайта www.slova.bg правото за разпространение на произведенията с нетърговска и образователна цел.

Уникалната монографията на Проф. Христо Глушков за живота и делото на милионерите – дарители на българското Възраждане  – „Евлогий и Христо Георгиеви - живот и дейност“

Цялостен прочит на романа "Измама" от писателя-емигрант Мартин Ралчевски.

Автор е на единствения професионален студиен звукозапис на пълния текст от първото самостоятелно издание на романа "Под игото" от Иван Вазов. Художественият прочит с времетране 16 часа и 30 мин. е предоставен за безплатно, обществено ползване на сайта: http://www.slova.bg

Записани и безплатно достъпни до момента на сайта са 210 самостоятелни произведения с общо времетраене над 2 500 минути, висококачествени звукозаписи на българско художествено слово.

От юни 2014 г. е собственик и мениджър на първия безплатен уеб-сайт за звукозаписи на  българско художествено слово:  www.slova.bg

На 06.07.2015 год. на тържествен концерт по повод осемдесетата годишнина на Къща-Музей "ИВАН ВАЗОВ" - Сопот и със съдействито на Музея представя премиерата на своя самостоятелен диск, съдържащ аудиозапис с художествения прочит на "Под игото" и цикъл от рецитаторски изпълнения на 12 стихотворения от Иван Вазов. Общото времетраене на диска надхвърля седемнадесет часа.

На 03. 07. 2015 г. по повод откриването на обновената фасада на Къща-Музей "Иван Вазов" - София, изпълнява стихове на Вазов от знаменития балкон на поета.  

На 22.08. 2015 год. вазовите стихотворения "Опълченците на Шипка", "Българският език", "Паисий", "Обичам те, българска реч" и "Моите песни" в изпълнение на Янко Лозанов са включени в Златния фонд на Българското национално радио.

От месец октомври 2015 г. ръководи школа за рецитатори "Ателие за българско художествено слово "ОБИЧАМТЕ, БЪЛГАРСКА РЕЧ" в Музея на Иван Вазов - София.

От месец октомври 2015 г. работи като служител в Националния литературен музей и Уредник в Къща Музей "Иван Вазов" - София.

През 2015 и 2016 год. подготвя и изнася поредица рецитали по стихове на Вазов, Яворов, Смирненски и Вапцаров, свързани с годишнини на български класически автори и отбелязани с културни събития в столицата и страната.

 

През февруари - март 2016 г. съвместно с Дарин Маджаров - основател на Уча.се - Образователен сайт № 1 в България заснема безпредецедентен изпълнителски цикъл "ЗАВРЪЩАНЕТО НА ВЕЛИКИТЕ", в рамките на който представя художествени инерпретации на всички изучавани лирични творби от български автори в програмата по литература на българските училища. Цикълът включва над 150 произведения и може да бъде видян на страниците на образователния сайт в раздел "Литература".

От месец октомври 2016 год. работи  като актьор - рецитатор в Представителния ансамбъл на въоръжените сили при Националната гвардейска част.

На 31. 10. 2017 год. е награден с Почетна грамота и благодарствен адрес от началника на Военна академия "Г. С. Раковски" - генерал майор Груди Ангелов за проявено родолюбие, принос към националната сигурност на България и заслуги към военното образование.

На 26. 08. 2017 г. по повод честванията на 140 - тата годишнина от Шипченската епопея, Янко Лозанов изпълнява на Връх Шипка, в цялост Вазовата ода "Опълченците на Шипка", в присъствието на Президента на Република България - ген. Румен Радев. 

 

ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ НА ЯНКО ЛОЗАНОВ

 


Иван Вазов - ЕПОПЕЯ НА ЗАБРАВЕНИТЕ  - "Кочо"

 

 

Д. Дебелянов - "Да се завърнеш в бащината къща"

 

Избрана част от интервюта и медийни изяви

ON AIR - Денят

Поклон пред големите български писатели!

НОВА ТВ - Часът на Милен Цветков

Сайт връща любовта на учениците към вечните български произведения

BGNES

Величието ни няма срок на годност

 

Радио БРАЙЛ FM
Янко Лозанов разказва за професионалния си път, довел до реализацията на проекта СЛОВА БЪЛГАРСКИ

БНР - НОЩЕН ХОРИЗОНТ. 138 год. от Шипченската епопея.
Водещ: Кармен Манукян; Основен гост: Янко Лозанов

Янко Лозанов в различна светлина

 

 


Призоваваме българите от България и от всички крайща на света, да подкрепят с дарение разпространението на българското слово. Нуждаем се от Вашите дарения, за да остане сайтът ни безплатен!

ПОДКРЕПЯМ ВИ | 0 USD


 

stop view Info
/
   preview
   Album
   Photo
   Date
   Dimensions
   Filename
   File size
   Camera
   Focal length
   Exposure
   F Number
   ISO
   Make
   Flash
   Views
   Comments
   ozio_gallery_fuerte
   Ozio Gallery made with ❤ by joomla.it

    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    

   Коментари   

   +5 #4 GOVORIASHT VESTNIK 17-01-2016 11:34
   С право се възхищавате от всичко,което прави този човек,за да пренесе посланията на българското слово във времето,душите и сърцата на всички,милеещи за онова,което така простичко наричаме БЪЛГАРЩИНА. НО този съвременен български възрожденец има нужда и от нашата помощ,нека не бъдем безучастни,за да чуем още "СЛОВА БЪЛГАРСКИ"
   +11 #3 yankolozanov 03-02-2015 20:23
   Благодаря Ви за оценката, Г-жо Михайлова! Отдавна не се чувствам млад, но какво е животът ни, съизмерен с непреходните ценности и посланията, кодирани в свещените текстове на българските класически автори. Нека повече хора чуят българското слово и го пренесат с обич и трепет напред във времето. Нека скромният ни труд остане втъкан в тази висока кауза. Благодаря за вниманието!
   +13 #2 gerybg 03-02-2015 16:41
   Гледах ви по "Денят започва с култура", останах очарована от начина, по който един млад човек може да говори за българската литература! Захванали сте се с нещо наистина стойностно, искрено ви пожеалавам успехи! Страхотен глас!!!
   +14 #1 Кирил Кирилов 10-12-2014 16:08
   Янко идеята ти е страхотна.Ще го популяризирам в училището където работя.Успехи.

   Моля, влезте с потребителското си име и парола, за да видите или добавите нови коментари!
   (You have no rights to post comments)