Търсене

Регистриране

Посещения

1.png3.png6.png1.png0.png5.png3.png

В момента

1
на линия

Партньори

 

Доли медиа студио
Доставчик на ИТ услуги
Български дарителски форум
Уча.се - Бърз, лесен и интересен начин да учиш
Чуйте новите български хитове в София
Съюз на слепите в България
Иван Вазов
Къща музей - Сопот
Национален литературен музей

 

 
 
Първият в света превод на Библията, отвъд триезичната догма  / латински, гръцки и иврит / е на старобългарски език. Извършен е в Преславската книжовна школа по времето на Златния век на българската средновековна култура, при цар Симеон Велики. С това дело българската писмена система - Кирилицата се превръща в свещена, а българският език става "латинският" за цялото славянство. Първият превод на Светото писание на немски език е съставен от Мартин Лутер в 1534 год.
Превели сме Библията и разговаряме с Бога на своя език седем века преди немците и осем века преди англичаните. Днес в модерна европейска България някои българи смятат, че този факт трябва да бъде забравен, че Кирилицата трябва да бъде сменена с латиница, а  най-добре е децата ни да научават английски  и немски език преди български!
В модерна България под закрила са банките. Всеки, който изнася непроверени и оронващи престижа им данни може да бъде подведен под наказателна отговорност. Но нищо не грози онзи, който скверни и цапоти паметта на дедите ни, който твърди, че историята ни не я е имало, че в робството сме живели добре и богато, а духовността и културата ни са ненужни в училище, който "редуцира" учебни програми, лъже безсрамно децата и крие от нас свещеното слово на духовни титани, величието на българския дух и език.
Съд и присъда за всеки, посегнал на свещената българска писменост, на историята, духа, словото и паметта на нацията.
 
Българските музеи не са собственост на своите уредници. Принадлежат на всеки горд българин! Това е безценното ни наследство! Да го запазим и дарим на децата си! Да оценим по достойнство труда на безименните, тихи пазители на националната българска памет! Не може музеен работник да получава 400 лева заплата. Не може гордите българи да допуснат да се руши и да гние паметта на дедите им. За какво ни са полицаи, офиси, банки, икономически ръст, магистрали, за какво ни са МОЛ-ове, телефони, таблети, лъскави сгради, метро, ресторанти... за какво ни са партии, премиер, депутати, ако не останат Музеи в България! За какво сме живели, ако не пренесем това безценно наследство след нас! Какви ще бъдем, ще понесем ли срама, ще ни има ли утре, ако днес забравим кои сме!
 
 

24 ноември 2015 г. - ДЕН НА НЕДОВОЛСТВОТО
МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПРОТЕСТИРАТ
„Синдикат на работещите в музеи и галерии”, НСФ „Култура”, КНСБ и Синдикат „Музеи и галерии”, НФ „Култура”, КТ „Подкрепа” организират протестни действия.

Нашите искания са:

1. Да бъде увеличен бюджетът за политиката в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство, за да бъде осъществена реформата в музейния сектор и да започне реалното изпълнение на заложените приоритети, свързани с културните ценности в програмата на правителството! 
Досега държавните музеи (почти всички със статут „национални”), както и Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и 55-те общински музея, не са на делегирани бюджети, което ги поставя в неравностойно положение спрямо останалите. За тази цел са необходими 7,9 млн. лв. към бюджета на Министерството на културата и 4 772 000 лв., които чрез Министерството на финансите /МФ/ да се разпределят целево по общините. 
2. Да бъде увеличен и уеднаквен Единният разходен стандарт на 103-те музея и галерии с регионален характер! 
Досега се дават повече средства за музеи, чиято бройка е под 15, а за тези, които са над 15, субсидията е по-малка. Това е несправедливо и неоправдано! Искаме да бъде увеличен стандарта за бройка на 14 459 лв. за всички музеи, което означава допълнително 6 млн. лева, които чрез МФ да бъдат разпределени целево по общините. 
3. Да бъдат заложени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи и сгради за всички музеи!
Това изисква допълнително 1.242 млн. лева.
4. В рамките на тези средства да бъде увеличена работната заплата минимум с 50%, за да отговаря на отговорността, която носим.

Различни протестни действия ще има в музеи и галерии в цялата страна - плакати, подписки за подкрепа на исканията, протестни лентички, беседи от специалисти за емблематични паметници и др. 
Обръщаме се към депутатите, министрите и към цялата българска общественост да посетят музеите и по този начин да подкрепят нашия протест! 
В този ден, вместо да затваряме музеите, ние ще отворим широко вратите за всички, за които българското културно наследство наистина е приоритет.

*Факти за доходите на работещите в музеите и галериите у нас.

Около 5 000 000 са посетителите в музеите и галериите през 2014 г.

- Близо 3000 души работят в 204-те музея и галерии в България.

- 1038 са специалистите с висше образование в тях – научни сътрудници и уредници. Те имат най-ниските заплати от всички категории висшисти у нас.

- 400 лв. е началната заплата на млад музеен специалист с магистърска степен. От 1 януари трябва да бъде увеличена с 20 лв., за да се изравни с минималната заплата за страната!!!

- От 400 до 550 лв. получават повечето от уредниците и реставраторите в музеите и галериите, които имат над 20 години трудов стаж.

В длъжностната характеристика на всеки музеен специалист има изискване за:
много добро владеене на чужд език;
специалистите са и материално отговорни лица за сериозни суми.

НСФ „Култура” НФ „Култура”
КНСБ КТ „Подкрепа”

ЗА истинска и качествена реформа в целия музеен сектор, за възраждане и модернизиране на българските музеи, за достойно заплащане на уредниците, реставраторите, художниците, чиито труд oще се оценява на минимална работна заплата и близка до нея!
ЗА къщите музеи на българските писатели и поети, за хората, които ги обгрижват въпреки трудностите! Културното наследство е безценно, то ни вдъхнови да направим професионалния си избор в сферата на духовността, да съхраняваме домовете и да предаваме на поколенията словата на националните ни творци, както и на всички значими имена в литературната ни история, които нямат свои места на паметта. 
НЕ на обезличаването на музеите, стига мизерия и празни обещания!

Янко Лозанов - актьор, автор на проекта СЛОВА БЪЛГАРСКИ;
Инж. Миню Минев - ръководител на софтуерен екип, разработил платформата.

 

Интервю в пряк ефир на Янко Лозанов за Телевизия BULGARIA ON AIR на тема "Колко струва българската култура".

24. 11. 2015 год. 18.00 ч.

"ДИРЕКТНО" Водещ Неда Василева. Изп. продуцент Кармелита Тонева.

 

 


 

Моля, влезте с потребителското си име и парола, за да видите или добавите нови коментари!
(You have no rights to post comments)