Търсене

Регистриране

Посещения

1.png3.png6.png1.png0.png6.png6.png

В момента

1
на линия

Партньори

 

Доли медиа студио
Доставчик на ИТ услуги
Български дарителски форум
Уча.се - Бърз, лесен и интересен начин да учиш
Чуйте новите български хитове в София
Съюз на слепите в България
Иван Вазов
Къща музей - Сопот
Национален литературен музей

 

 
 

СЛОВА БЪЛГАРСКИ беше първата и до днес остава единствена телевизионна поредица за българска литература в годините след  демократичните промени в България.

През изминалите десет години Поредицата придоби широка популярност в Интернет пространството и интересът към нея в сайтовете за видео споделяне продължава да нараства. Това се дължи на кратката й форма, модерния подход към темата, нейната ритмичност и искреност. Поредицата е характерна с неочакваните си режисьорски решения, с остротата и динамиката в аудио и видео монтажа, с чистотата на езика си и непосредствената близост между автор и зрител, която създателите й постигат във всяка секунда от минутите на екранното й време. Кратката форма бе иновативна и непозната  за българския телевизионен ефир при създаването на цикъла, и дори днес остава трудно постижима при разработване на теми, свързани с литературното ни наследство. Всеки от клиповете е мъничък, изящен филм, заснет по законите на Киноизкуството, който динамично и достоверно представя атмосферата на епохата, за която разказва; творецът, на когото е посветен.

По повод десетата годишнина от създаването й, авторът на Поредицата -  Янко Лозанов,  събира на едно място заснетия цикъл и го предоставя безвъзмездно на потребителите в сайта www.slova.bg.

Поредицата представлява архив,  който ще застане в основата на  бъдещото телевизионно предаване СЛОВА БЪЛГАРСКИ и в този смисъл за екипа на нашия сайт тя има стойност на безценен опит, на изминат път, на творческа традиция, която бихме искали да продължим и в бъдеще.

Автор и водещ Янко Лозанов; сценаристи Стефан Евлогиев, Иво Иванов; редактор Стефан Евлогиев; художник Лилия Данчева; оператор Румен Василев; монтажисти Тома Вашаров, Руслан Грудев - Роко; четец Петя Миладинова; звукорежисьор Иван Андреев; организатори Илия Данчев, Емилия Живкова; продуцент Добромир Чочов; режисьор Деян Русев.  

Със специалното участие на актрисата Кристина Янева и певиците Ваня Костова и Емилия Ръсовска.


Цикъл от двадесет и пет епизода с времетраене  5-9 минути:

Телевизионна поредица СЛОВА БЪЛГАРСКИ


СЛОВА БЪЛГАРСКИ е първият медиен проект, който целенасочено, с разпознаваеми за модерния, съвременен човек средства, успя да разкаже какво е българската литература. Рубриката се характеризира с перфекционизъм, оригиналност и находчивост.
Като филолог винаги съм се съмнявала, че някой би могъл да направи това. Не съм си и помисляла, че едно предаване може едновременно да изглежда като нов клип на западна телевизия и да синтезира в своите пет минути квинтесенцията, същественото, изключителното за един български автор. Че това може да се случи по изненадващ начин, ритмично и умно.
Но авторите на СЛОВА БЪЛГАРСКИ успяват. Те разказват историята на българската литература увлекателно, интелигентно, динамично и завладяващо. И, колкото и да е странно, комерсиално. Ако за първи път попадате на  някое от предаванията, ви очакват много интелектуални приключения.
Ние наистина можем да се гордеем с принадлежността си, сякаш крещи всеки брой на рубриката, но не по нашумелия повърхностен, примитивно-националистически начин. Ние можем да се гордеем, че сме имали интелектуалци, поети и революционери, които са писали истински добра литература."
   

Искра Ангелова - журналист, актриса

2004 год.

 

Подкатегории


 

През пролетта на 2004 год. Телевизия BBT излъчи цикъл от двадесет и пет клипа с продължителност между шест и девет минути, посветени на живота и делото на едни от най-значимите автори в българската литературна класика.