Търсене

Регистриране

Посещения

1.png0.png7.png3.png2.png8.png0.png

В момента

2
на линия

Партньори

 

Доли медиа студио
Доставчик на ИТ услуги
Български дарителски форум
Уча.се - Бърз, лесен и интересен начин да учиш
Чуйте новите български хитове в София
Съюз на слепите в България
Иван Вазов
Къща музей - Сопот
Национален литературен музей

 

 
 

Slova.bg – първият сайт за безплатни аудиозаписи на българска художествена литература вече е онлайн

Навреме за старта на новата учебна година в българското интернет пространство дебютира нов интернет сайт за култураSlova.bg – чиито създалите имат за цел на допринесат за по-високата начетеност и духовност на населението, както и да подадат ръка на учащите се и техните преподаватели, на хората с увредено зрение, на българите, живеещи зад граница и изобщо на всички, които питаят уважение и любов към българската книжовност и духовност.

Зад името Slova.bg стои проектът "Колекция Слова Български – избрани звукозаписи на българско художествено слово“, чийто идеолог и основен деец е българският актьор, преподавател, PR специалист, музикален и театрален импресарио и родолюбец Янко Лозанов – възпитаник на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и в частност на режисьора Леон Даниел, Проф. Димитрина Гюрова и Проф. Пламен Марков, познат на българските телевизионни зрители преди всичко с участията си в хитовите сериали "Стъклен дом", "Отплата", "Кантора Митрани", "Етажна собственост", "Столичани в повече", "Дървото на живота" и др., както и като автор и водещ на поредицата за българска литература "Слова Български".

Янко Лозанов е разпознаваем и като глас, тъй като от над 15 години се занимава с дублаж, озвучавайки серийни и игрални филмови продукции за различни телевизии, а освен това участва в записите на голям брой радиопиеси и предавания. В средата на 90-те посещава лекции в ДМА "Панчо Владигеров" и уроци по оперно пеене при Доц. Констанца Вачкова и Проф. Асен Селимски. По повод Националния празник на Р. България участва със свои изпълнения на живо на одата "Опълченците на Шипка" от Иван Вазов в местността Арабаконак, а по-рано тази година взе участие в тържествения концерт-спектакъл по повод 138 год. от гибелта на Христо Ботев на връх Околчица в рамките на Националните Ботеви празници.

В Slova.bg могат да бъдат гледани и късометражните му документални филми за живота и делото на над 20 български поети, писатели и общественици като Паисий Хилендарски, Васил Левски, Пейо Яворов, Алеко Константинов, Гео Милев, Христо Фотев, Иван Вазов, Пенчо Славейков и др.
43-годишният актьор започва да работи по проекта през лятото на 2013 година, когато в сътрудничество с Доли Медия Студио поставя началото на професионалните звукозаписи на избрани произведения из българската литературна класика (поезия и проза). 14 месеца по-късно Slova.bg вече е факт и дава възможност на аудитория от различни възрастови и социални групи в България и по света да се докосне до писаното творчество на някои от най-бележитите български писатели, слушайки цели техни произведения или избрани откъси в художествен прочит.

"Това не са аудио книги, защото те не са за продан. Идеята е да се съберат професионални актьорски изпълнения на българско художествено слово, с което да възродим великолепната българската рецитаторска традиция, да популяризираме българската литература сред многобройна аудитория в България и по света, както и да подпомогнем деца и възрастни в усилията им по овладяване на българския език и литература", обяснява Янко Лозанов, и допълва: "Бихме искали на страниците на сайта постепенно да представим цялата изучавана в училищната програма литература и да продължим с произведения, изучавани в университетите и съхранявани в библиотеки. Уверени сме, че в своята хилядолетна история българската духовност е сътворила слова, достойни да заживеят в днешното общество, чрез най-модерните средства за съвременна комуникация."
В изявление до българските медии той се обръща с призив към журналистическата гилдия да способства за популяризирането на Slova.bg, на който Framar.bg откликва незабавно с радост и задоволство от възможността да допринесе за културното и интелектуално обогатяване на интернет аудиторията.

"В епохата на Възраждането въздигането на българския дух започва в Медиите, с нелегални дописки, брошури, вестници и прокламации. Днес Медиите са свободни и ние вярваме, че днешното възраждането отново ще започне с тях! Обръщаме се към значими български журналисти, творци, личности и Медии с призив да отразят и популяризират това безкористно, родолюбиво и значимо дело, и със своята подкрепа да допринесат за духовното въздигане на съвременното българско общество. […] Защото никое общество не се нуждае така отчаяно от спомена за духовото си величие, както онова, което смята, че може да мине и без него", пише още Янко Лозанов.

На този начален етап фонотеката на Slova.bg включва над 120 записа на разкази, стихотворения, поеми, повести, откъси от романи и др. на български автори, разделени по исторически периоди – преди XVIII век, Възраждането, след Освобождението до края на Първата световна война, между двете световни войни, след Втората световна война. Част от секциите в сайта все още не са захранени със съдържание, като част от него ще дойде от самите потребители:

"Екипът на сайта вярва, че потребителят с удовлетворение ще посрещне изпълнения на любими текстове в проза и стих, че би допълнил със свои изпълнения на текстове или аудиовизуални решения репертоарната наличност, по отношение на жанров подбор, интерпретация или визуализация".

Всеки, който би искал да допринесе за каузата на "Слова български", може да заснеме свое изпълнение с телефон или камера и да качи видеото в сайта, след като се регистрира безплатно. Редактор ще прецени дали даден запис да стане публично достояние, а в последствие и дали да бъде прехвърлен в специалната секция на сайта, замислена като платформа на конкурс от национален мащаб за рецитаторско майсторство, импресии (съчетаване на слово с друг вид изкуство) и авторска поезия и проза.


Още за: Slova.bg – първият сайт за безплатни аудиозаписи на българска художествена литература вече е онлайн | LifeStyle Framar.bg
от framar.bg

 

Моля, влезте с потребителското си име и парола, за да видите или добавите нови коментари!
(You have no rights to post comments)